Pressmeddelanden

Pressmeddelanden

Framåt för bakåt i bilen med BRITAX

Malmö, 12 december 2014 - Antalet barn under 25 kg eller 6 år som omkommit på våra svenska vägar har minskat stadigt de senaste årtiondena. Det visar statistik från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Det främsta skälet tros vara att allt fler föräldrar låter sina barn åka bakåtvänt högre upp i åldrarna. Nu vill Britax sätta fokus på vikten av bakåtvänt åkande.

Bakåtvända bilbarnstolar ger det överlägset bästa skyddet i händelse av en frontalkrock, som är den vanligaste typen av krock i trafiken. Nu lanserar Britax, ledande inom bilbarnstolar och barnsäkerhet, en kampanj som uppmanar till att fler föräldrar ska låta sina barn åka bakåtvänt upp till 25 kg eller 6 år.

- Vi har fått bättre vägar och säkrare bilar, men det främsta skälet till att siffrorna i olycksstatistiken har minskat bedömer vi är ett ökat bakåtvänt åkande i bilen. Jämför man de svenska siffrorna med andra europeiska länder där framåtvända bilbarnstolar är vanligare ser vi en avsevärt högre dödlighet bland små barn. Att låta barnen åka bakåtvänt upp tills de väger 25 kilo är utan tvekan det säkraste sättet att resa med barn i bilen, säger Tommy Pettersson, laboratoriechef på VTI.

Ökad trygghet och frihet för föräldrar
Britax stödjer NTF:s råd att välja en plustestad bilbarnstol som tillåter barnet att sitta bakåtvänt upp till 25 kg. Därför innehåller Britax breda sortiment av bakåtvända bilbarnstolar fler stolar som har godkänts i Plustestet upp till 25 kg än något annat varumärke.

- För Britax är det en självklarhet att föräldrar ska kunna känna sig trygga och fria när de reser med sina barn. Därför har vi ett brett utbud av bakåtvända bilbarnstolar som passar upp till 25 kilo. Som ledande inom barnsäkerhet vill vi sätta fokus på hur viktigt det är med bakåtvänt åkande för ökad säkerhet och frihet för familjer, säger Liza Alvarez, marknadschef på Britax i Norden.

Bara fem bilbarnstolar har blivit plusgodkända upp till 25 kg sedan det introducerades 2009. Av dessa är två stolar från Britax: HI-WAY II och MAX-WAY.

Plus Test för ökad säkerhetsstandard
Plustestet är en frivillig provning som utförs av de bilbarnstolstillverkare som vill påvisa kvaliteter utöver de som ingår obligatoriskt i ECE R 44*. Plustestet mäter även de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. Plus Test-provningen är utvecklad i samarbete mellan VTI, NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande), Folksam, SIS (Swedish Standards Institute), Volvo och företrädare för bilbarnstolstillverkare.

- Bakåtvända isofixstolar kan högst få 18 kg i plusmärket eftersom bilens Isofix-fästen inte är anpassade för 25 kg. En sådan stol är också ett bra val, även om både Britax och NTF rekommenderar att man väljer en stol med märkningen 25 kg eftersom det tillåter ditt barn att sitta bakåtvänt och i samma skydd tills det är dags att byta till en framåtvänd bältesstol. Ett exempel på framåtvända isofixstolar är vår Kidfix-serie som passar för barn som vuxit ur sin bakåtvända stol, säger Liza Alvarez.

Britax kommer att visa på betydelsen av bakåtvänt åkande genom en informationskampanj som bland annat innefattar event och föreläsningar, Facebook, bloggsamarbeten samt annons- och butikskampanjer. Britax informationskampanj startar vintern 2014 och fortsätter under 2015.

 

För mer information om den europeiska märkningen ECE R 44 och iSize, besök:
http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp?RecID=25237

För mer information om bakåtvänt åkande och Plus Test, besök: 
http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp?recid=39460
http://www.britax.se/bilbarnstol/bakaatvaenda-bilbarnstolar/bakaatvaenda-bilbarnstolar

För mer information och bilder, vänligen kontakta:
Liza Alvarez, Marketing Manager Britax Nordiska Barn AB
E-mail: liza.alvarez@britax.com
Telefon: 040-619 99 50

För Britax samtliga bilbarnstolar för bakåtvänt åkande från nyfödd upp till 25 kg:
http://www.britax.se/bilbarnstol/bakaatvaenda-bilbarnstolar/bakaatvaent-aakande-alternativ

För film från VTI:s krocktest (3 nov 2014) med Britax bilbarnstolar som visar hur dockor påverkas av framåtvänt respektive bakåtvänt åkande, bilder och produktutlån kontakta:
Elin Christoffersson, Prat PR
E-mail: elin.christoffersson@prat.se
Telefon: 08-545 152 46

Eller besök: www.britax.se och www.facebook.com/britaxsverige

Om Britax

Britax är en globalt ledande innovatör inom bilbarnstolar, barnvagnar, bärselar och tillbehör som uppfyller den moderna familjens behov. Företagets vision är "frihet för familjer i vardagen" och man arbetar för att göra familjens resor säkrare och smidigare under hela föräldraskapet. Britax har ett unikt brett sortiment av bakåtvända bilbarnstolar varav fler plustestgodkända stolar upp till 25 kg än något annat varumärke samt ett brett sortiment av barnvagnar och tillbehör. Britax vill inspirera familjer att resa friare och säkrare.

Britax grundades 1938 i Storbritannien och inriktade sig först på att utveckla säkerhetsprodukter, som t.ex. säkerhetsbälten för vuxna. På 1960-talet lanserades företagets första bilbarnstol. 1978 gick Britax ihop med den tyska motparten Römer, specialiserade på bilsäkerhet. 2011 förvärvade Britax det populära varumärket BOB, som gör allround- och joggingvagnar. Under 2013 förvärvades även BRIOs barnvagns- och bilbarnstolsverksamhet.

Idag har Britax kontor i 12 länder, är verksamma i merparten av världens länder och har över 1 000 anställda.